Prime Corvinus Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Prime diákszervezetének játszóblogja.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Sebastian Volker: @tartóstej: Erről most pont nem olvastam semmit, és igen, de a különbség a saját nemű és ellenkező... (2010.04.14. 23:36) Meleg férfiak szerepe a szappanoperákban
  • tartóstej: érdekes cikk, soha nem gondoltam volna, hogy a Szex és New Yorknak bármilyen köze lehet az animéhe... (2010.04.14. 18:17) Meleg férfiak szerepe a szappanoperákban
  • Sebastian Volker: @Kontárblog: Köszönjük, gyúrunk rá ;) A blogdizájnnal már eddig is sokat szenvedtünk, a probléma s... (2010.04.11. 03:05) Köszöntő
  • Kontárblog: Nagyon tetszik ez az elemzés, érdekes szempontú és alapos! ügyes! (2010.04.10. 10:17) Az iWiW-hiba
  • Kontárblog: Sziasztok, sok sikert kívánok, és lelkesedést, lendületet! Még nem hallottam rólatok, de jó, hogy ... (2010.04.10. 10:08) Köszöntő
  • Utolsó 20

Archívum

Linkblog

SzubMasszív

2010.04.11. 09:02 :: Sebastian Volker

 Lehet, hogy egyéni szocprobléma, de igencsak szeretem a Massive Attack nevű együttest. Eléggé rosszul érintett azonban, hogy holnapjukon bepróbáltak egy olyan közösségalkotási kísérletet, ami kitalálásakor is halott öltet volt, a szociális hálózatok ilyen formában nem működnek.  Így a nagyon áhított interaktivitás fokozása helyett egy olyan leckét kaptam a képembe, hogy mégis hogyan lehet ilyesmivel elrontani az esetleges rajongó kedvét.

A szociális hálózatoknak nem véletlenül pontosan ez a neve. Az emberek ilyeneket azért használnak, hogy közeli-távoli ismerőseikkel, bármilyen haloványan is, de kapcsolatban legyenek. A közösségi oldalak természetesen azt szeretnék, hogy az illető minél több időt az oldalán töltsön, ezért összeköt, biztonságérzetet kelt, különböző alkalmazásokkal lefoglal, stb. (lásd korábbi posztom) Egyesek szerint az ilyen oldalak fogják meghatározni a jövő netezését, ez lesz a „kapu” a nagyvilágra. 

A Massive Attack egy furcsa, agresszív hibridet alkotott. Az első figyelmeztető jel, a header váltakozó képeiben a fanok tartózkodási helyét mutató térkép. Az oldalon lejjebb tekerve látok valami fura NewsFeed izé van, gyakran sablonszövegekkel, minthogy Józsi azt szeretné, hogy lepd meg valamivel. Józsit pedig valami kis szörnyike jelképezi aminek a közepén ott vigyorog a delikvens.. Az oldalra regisztrálva, a következő szöveggel találkoztam: „Thanks for signing up. Check your email in order to activate your account. If you can’t find the email check your spam folder before you start calling us” Szabad fordításban: Köszönjük, hogy felregisztráltál. Nézd meg az emailjeid, hogy aktivált a fiókod. Ha nem találod az emailt, akkor nézd meg a spammappát, mielőtt minket hívogatnál. Ez talán nem kriminális, de egyértelműen bunkó.

Ezután a dolog agresszív lett. Ha nem töltöttem fel magamról képet (ami semmilyen más közösségi oldalon nem kötelező), akkor nem engedett tovább. Feltöltöttem egy grafikont az arcomról, csakhogy valami mekwa közepébe helyezzem azt a képet. Rákerestem, hogy mi is ez a Mekwa, de gyakorlatilag egy szörnyikés képekkel fölöslegesen megdobott Twitter. Mind az alábbi videó nézettségéből, mind a Massive Attack és a Mekwa honlapjából látszik, hogy ez így nem nagyon működik. Miután kötelezően nevet adtam az így keletkezett avatáromnak, választanom kellett valamit amit szerettél volna, hogy megtegyenek neked, és ezzel aktiválja a soha nem ismert többi nézőközönséget, mint például: lepjél meg, énekelj nekem, vezess körbe. Az említett NewsFeed pedig egy vicclista, pláne, hogy az inkább passzívabb, kevesebb bevonódást tartalmazó fórumozás is lehetséges.

Nem közvetlenül szociális háló műfaja, de attól még ugyanígy ciki az oldal saját wikije. Dettó ez a helyzet a középen látható hírekkel, melyek nagy része blogolás - ami nem baj, sőt általában javallott is, hogy a zenész informálisan tájékoztasson – de például a rosszul felvett, szinte semmilyen művészi értéket nem tartalmazó fotók készítése szintén nem vet jó fényt a zenészre. A felhasználók meg mégis miről blogoljanak itt?

Az emberek jellemzően nem aszerint élik le az életüket, hogy melyik együttest szeretik. A jelenlegi társaság viszont jellemzően igen. Ebbe a belátás csak még egy faktor a hibahalmaz tetejére. Egy zenész vagy banda kommunikációjához már minden megvan, ami kellhet. Vegyük példának Eminem honlapját, ami bár hasonlóan ritkásan frissül, de nem avat be sokba és nem is vár el sokat, Twitterrel oldja meg saját és fanjai kommunikációját, a fórum rendszerezett és írnak is rá, és a pofás design mellett még el sem veszünk a trutyiban. 

A Massive Attack mindezt elrontotta. Egyszerű, de nagyszerű javaslatom van: mielőtt bármit csinálsz, nézz körül! Valószínűleg már elég jól kitaláltak azt, amit csinálni akarsz. Ez az egész azért furcsa, mert az együttes még mindig ott van, érdemes belenézni a ’Splitting the Atom’ című klipjükbe, amit viszont vizuálisan sikerült nagyon eltalálni. Legközelebb talán majd mást is eltalálnak. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene kult massive attack szoc hálózat mekwa

A bejegyzés trackback címe:

https://prime.blog.hu/api/trackback/id/tr411911072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása