Prime Corvinus Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Prime diákszervezetének játszóblogja.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Sebastian Volker: @tartóstej: Erről most pont nem olvastam semmit, és igen, de a különbség a saját nemű és ellenkező... (2010.04.14. 23:36) Meleg férfiak szerepe a szappanoperákban
  • tartóstej: érdekes cikk, soha nem gondoltam volna, hogy a Szex és New Yorknak bármilyen köze lehet az animéhe... (2010.04.14. 18:17) Meleg férfiak szerepe a szappanoperákban
  • Sebastian Volker: @Kontárblog: Köszönjük, gyúrunk rá ;) A blogdizájnnal már eddig is sokat szenvedtünk, a probléma s... (2010.04.11. 03:05) Köszöntő
  • Kontárblog: Nagyon tetszik ez az elemzés, érdekes szempontú és alapos! ügyes! (2010.04.10. 10:17) Az iWiW-hiba
  • Kontárblog: Sziasztok, sok sikert kívánok, és lelkesedést, lendületet! Még nem hallottam rólatok, de jó, hogy ... (2010.04.10. 10:08) Köszöntő
  • Utolsó 20

Archívum

Linkblog

Magyarország választ 2010 - A listavezetők kommunikációjának elemzése

2010.04.09. 19:00 :: gabezo

  

Április 11-én Magyarországon országgyűlési választások lesznek. Elmarad a demokráciában joggal elvárható miniszterelnöki vita. Vitára már csak az első forduló után lehet számítani. Az elmúlt két hétben a vita helyett a közszolgálati televízió lehetőséget adott az országos listát állító pártok számára, hogy 25 percben érveljenek programjukról, elmondják saját kis kampánybeszédüket. 

   Nagy botrányt kavart a pártok között, hogy a FIDESZ és a KDNP külön napokon szerepelhet, pedig az országos listájuk közös. Az Országos Választási Bizottság a panasz benyújtását követően, azt elfogadta, így a KDNP-t törölte az MTV az adott napról. Az is furcsaságnak számított, hogy míg az összes párt listavezetőjét küldte a műsorba, addig a FIDESZ képviseletében hétfőn Navracsics Tibor, frakcióvezető úr jelent meg a televízióban. Feltehetjük tehát a kérdést, hogy Orbán Viktor nem csak a viták elől, de minden szereplés elől kitér?

   Eme rövid bevezető után térjünk rá a valódi témára. Ez pedig az, hogy az adott napokon az egyes listavezetők, hogyan szerepeltek. Nem kenyerem őket értékelni, csupán megpróbálom teljesen objektíven elemezni a kommunikációjukat. Azt, hogyan sikerült elmagyarázni programjukat, milyen kommunikációt alkalmaztak, kit támadtak, mire lehet következtetni a viselkedésükből, mondataikból.

    A Jobbik listavezetője és miniszterelnök jelöltje, Vona Gábor volt az első, aki a műsorban előadhatta pártja programját. Vona Gábor önmagához képest nagyon nyugodt kommunikációt folytatott. Régebbi szerepléseit felelevenítve, sokkal agresszívabban szokott érvelni. Észlelhető volt az általános egoizmusa, amely nála már megszokott, szereti felülértékelni saját pártját és önmagát. Nem maradhatott el az ellenfelek bírálása sem. A program magyarázása közben többször megemlítette az MSZP és a FIDESZ pártokat, mint potenciális konkurenciákat. A radikális jobboldalhoz méltó témákat említett meg a programokra kitérve. A nyilatkozat alatt egyértelműen kiegyensúlyozottan beszélt, ahogy ő is mondta nem akart komolytalan lenni egy ilyen komoly műsorban.

   Az LMP listavezetője, Schiffer András az "igen lehet más" mentalitás alapján szerepelt az adásban. Ez rendben is van. Schiffer András is saját potenciális ellenfele ellen szólt több percben. A zöldpolitika meghatározó a párt programjában, így a műsorban is többször szóba került. Egy ügyvédtől azt várnánk, hogy némi érzelemmel érveljen. Ennek ellenére egy teljesen nyugodt kommunikációt láthattunk, hallhattunk. A mérleg nyelvének tartják magukat az LMP-sek. Ha koalícióra nem is lépnek, de valószínűsíthető, hogy a fontos kérdésekben őket lesz a legkönnyebb meggyőzni egy-egy kétharmados törvény kapcsán, ha erre szükség lesz.

   Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök jelöltjét a gázárról kérdezték több percen keresztül. Tudni kell ugyanis, hogy a gázáremelés már évek óta kampánytéma. A gázár meg persze emelkedik, a kormány összetételétől függetlenül. Mesterházy Attila higgadtan kommunikált. Ez a higgadtság fontos is az MSZP részéről, hiszen nehéz helyzetben van. Mesterházy nem nagyon támad, inkább konszenzusról beszél. Nem zárja ki az együttműködést, de kizárólag szakmai szinten. Beszédben a nemzeti modernizációt vizionálja.

    A FIDESZ-szel és Navracsics Tiborral nem nagyon szeretnék foglalkozni. Ezzel nem a szimpátiámat szeretném kifejezni, hanem sajnálom, hogy Orbán Viktor nem tudott megjelenni és így nem tudok róla véleményt mondani. Navracsics Tibor és a FIDESZ-KDNP álláspontja nem változott, nem akarnak vitázni. Ez is előkerült a műsorban. A programról csak nagy általánosságok vannak. Itt is van bírálat, legtöbbször az MSZP felé. Ami furcsa, hogy a Jobbikot nem nagyon támadja a frakcióvezető úr. Ennek oka lehet, hogy a választások előtt a legnagyobb veszélyt a FIDESZ-re a Jobbik jelenti, és nem is az MSZP.

    Van egy párt, amely nagy meglepetést okozott az idei választások előtt. Ez a párt a Civil Mozgalom. A semmiből sikerült országos listát állítaniuk. Ez a siker szerintem főleg Seres Máriának köszönhető. Seres Mária egy nagyon magabiztos beszédet mondott el a televízióban, bár esélyük nincs bekerülni a parlamentbe. Néha még Süveges Gergőbe is sikerült belefojtania a szót. A párt előtt még nagy jövő áll, hiszen az egy százalékot szinte biztos átlépik, így állami támogatáshoz hozzájuthatnak, ha már parlamentbe nem is jutnak. Seres Mária főleg a nagy pártokat kritizálta. Számomra olyan volt mint egy igazi feminista, civil, emberjogi harcos. A komolyabb kérdésekben viszont, nem tudott álláspontot foglalni. Azt gondolom, ha más párt színeiben indulna, biztos lenne a bejutása, hiszen rendkívül jól tud érvelni, akár a semmi mellett is.

    Az utolsó nap Bokros Lajost, az MDF listavezetőjét kérdezték a párt programjáról. Bokros Lajos egy higgadt kommunikációt folytatott. Szó esett a jelöltek vitájáról, ami nagy sajnálattal elmarad. Főleg az ő sajnálatára. Bokros teljesen szakmai, amikor a program mellett érvel. Azt gondolom, hogy azt az MDF programja képvisel, azt Bokros teljes mértékben el tudta magyarázni, át tudta adni.  Azt hiszem senki nem ért olyan jól a gazdasághoz, és senki nem tudja úgy elmagyarázni a fennálló helyzetet, mint Bokros Lajos. Kár, hogy már megbélyegezte magát csomagjával, és kár, hogy az MDF színeiben indul.

    A Magyarország választ című műsor vasárnap folytatódik. Akkor a választásokat elemzik. A választásokkal kapcsolatban hamarosan újabb cikkeket olvashattok majd.

Szólj hozzá!

Címkék: választás mtv mszp fidesz mdf jobbik lmp civil mozgalom polkomm

A bejegyzés trackback címe:

https://prime.blog.hu/api/trackback/id/tr21892015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása